Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.Vücudumuzu oluşturanhücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yaniyağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerdenyeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacıvardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratlabeslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller velifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.

saglikli-beslenme-piramidi

Beslenme Piramidi
Beslenme piramidi 5 ana besin grubunu içerir. Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tüketilmesi gereken gıdalara doğru gider. Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir.Beslenme piramidi gıdaların doğru seçimi için rehberiniz olmalıdır.

Karbonhidratlar:Alt grupta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gerekengıdalardır. Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır.
Mineraller: Sağlıklı yaşam için gereklidir. Mineraller (kalsiyum,bakır, iyot, demir, çinko vb.) sebze ve meyvelerde bulunur, hücrekorunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir.Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibidaha birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar.

Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunugüçlendirmek açısından çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde vedaha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır.

Yağ-şeker: Yağ ve şeker, çok az tüketilmesi gereken gıdalardır fakat A,D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşımagörevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çokönemlidir. Sıvı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır.
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizietkileyen unsurlardan biridir. Sağlıksız beslenme düşünme ve kavramayeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur. Günde 8 saatuyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinselfaaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, hafıza ve düşüncenizde azalmagörüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin veaşağıdaki önerilerimize bir göz atın.
Dengeli Beslenme önerileri:
Doymuş yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha aztüketin.Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya,fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurttüketin.Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut,mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleride (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlıolmalarına dikkat edilmeli.Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veyaızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıdaazaltmış olursunuz.
Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içeceklerşekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır.
Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı)geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımıztuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişkibulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göreya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır.
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığındanbeyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıdaalımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kaloriyakmanıza neden olur.öğünlerinizi önceden belirleyiniz.Mümkünseyediklerinizi 3 ana öğün

buy levitra uk online

, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol suiçin, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünüboş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına,erken yaşlanmaya neden olur.Midenizi katı gıdalarla doldurmayın .Katıgıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeliulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler dahadengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar.
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının enönemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tekenerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğergıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenlemeyveleri aç karnına yemeliyiz.Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya3 saat sonra alınmalıdır.Mide doluyken alınan meyveler midede kalıpbesin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirimsistemimizi yorar.
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir.Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuzyenilenir.Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildinizcanlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açıkolursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce vehafıza sistemi bulanıklaşır.Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklıbeslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak içinyemeli görüşünü benimsemeliyiz.

Konuyu Hazırlayan:Hem.Yasemin Yazgünoğlu

Yorum yap